preskoči na sadržaj
Kutak za roditelje

Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje zlostavljanja djece

 

U sklopu programa Vijeća Europe „ Izgradnja Europe za djecu i s djecom“, pokrenuta je kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom. Provedbom kampanje potrebno je povećati osviještenost i informiranost učenika i roditelja o spolnom nasilju te educiranjem smanjiti rizik i broj slučajeva spolnog nasilja.

 

Preporuka je da roditelji, na djeci primjeren način, objasne kako  se djeca mogu zaštititi od zlostavljača.

U tekstu koji slijedi objašnjeno je na koji način vi kao roditelji možete porazgovarati sa svojom djecom o tom problemu.

Dodatne materijale možete potražiti na web stranici: http://www.mobms.hr/razno/kampanja-vijeca-europe-za-zaustavljanje-seksualnog-nasilja-nad-djecom.aspx

 

 

JEDNO od PETero djece žrtva je seksualnog nasilja. To dijete treba pomoć. VI možete biti osoba koja će mu pomoći.

Seksualno nasilje nad djecom može imati različite oblike uključujući seksualno zlostavljanje u obitelji, dječju pornografiju i prostituciju, namjerno dovođenje djeteta u situaciju da gleda seksualno zlostavljanje ili seksualne aktivnosti, vrbovanje djeteta za seksualne svrhe preko interneta. Konvencija iz Lanzarotea utvrđuje mjere koje su potrebne da se nasilje zaustavi. One se sada moraju provoditi.

JEDNO od PETero djece žrtva je seksualnog nasilja. To dijete je slomljeno pod teretom zastrašujuće tajne. VI možete biti osoba koja će ga poslušati i pomoći mu.

U velikoj većini slučajeva zlostavljač djeteta je netko koga ono poznaje ili kome vjeruje. Seksualno zlostavljana djeca često se povlače u sebe jer osjećaju sram, krivnju i strah. Neka djeca žrtve su toliko malena da ne shvaćaju što im se događa. Moramo osigurati da djeca znaju kako i gdje potražiti pomoć, a mi moramo biti spremni pružiti im je.

JEDNO od PETero djece žrtva je seksualnog nasilja. Ta djeca su izgubljena. VI možete biti osoba koja će im pokazati pravi smjer.

Djeca žrtve seksualnog nasilja trpe mnogo više od same nedopustive povrede njihovog tjelesnog integriteta: ono utječe na njihovo mentalno zdravlje te uništava povjerenje prema odraslima. Djeca žrtve seksualnog nasilja imaju pravo na odgovarajuću psihološku i medicinsku pomoć.

Ova priča (na spomenutoj web stranici postoji i u obliku slikovnice) na vrlo jednostavan način progovara o problemu zlostavljanja i može poslužiti kao pomoć roditeljima prilikom razgovora s djecom.

Kiko i ruka

Ovo je Kiko.

Pored Kika možeš vidjeti Kikovu prijateljicu: ruku.

Možda ćeš pomisliti, pa kakva je to prijateljica - ruka?

Veća nego što možeš zamisliti.

 

"Bokić pokić ruko! Želim letjeti, ali nemam krila," kaže Kiko.

 

"U redu Kiko," kaže ruka.

"Ja ću biti tvoj zrakoplov. Ukrcaj se, polijećem odmah."

FIJUUU, čuje se zrakoplov.

 

"Bokić pokić ruko! Moje noge žele plesati, ali nemam glazbe," kaže Kiko.

"U redu Kiko," kaže ruka.

"Ja ću biti tvoj glazbenik. Imam glasovir i moji prsti znaju kako učiniti da tipke zasviraju."

PLING, PLONG, PLING, zasvira glasovir.

 

"Bokić pokić ruko! Moj bi trbuščić pojeo nešto slasno, ali ne znam što," kaže Kiko.

 

"U redu, Kiko. Ja ću biti tvoj mali pekar.  Želiš li kolač od jabuke, čokolade, rogača ili banane?"

" Želim kolač od jabuke, čokolade, rogača i banane!" poviče Kiko.

"Njam, njam, njam."

 

"Bokić pokić ruko! Želim se igrati lovice, ali ne mogu sam!" kaže Kiko.

"U redu, Kiko. Ja ću se igrati s tobom," kaže ruka.

"Smijem li ti dodirnuti kosu?" pita ruka.

"Da, naravno da smiješ," kaže Kiko.

 

"Smijem li ti dodirnuti nos?" pita ruka.

"Da, smiješ," kaže Kiko.

 

"Smijem li ti dodirnuti ruku?" pita ruka.

"Da, smiješ," kaže Kiko.

 

"A smijem li te dodirnuti ispod donjeg rublja?" pita ruka.

"NE!" poviče Kiko. "NE SMIJEŠ!"

 

"Vrlo dobro Kiko," kaže ruka.

"Nitko te ne smije dirati ispod donjeg rublja."

"A ako netko to učini, reci nekome. Nemoj čuvati tajnu o tome."

 

"Bokić pokić ruko! Želim otputovati u zemlju snova, ali ne znam kako se tamo stiže."

"U redu, Kiko. Ja ću ti pokazati put."

"Samo lezi u svoj krevetić, zatvori oči i sam ćeš stići do nje."

ZZZZZZZZZ, usne Kiko.

 

 

Podučite svoje dijete Pravilu donjeg rublja.

Otprilike jedno od petero djece postaje žrtvom seksualnog nasilja, uključujući seksualno zlostavljanje.

Vi možete pomoći da se to ne dogodi Vašem djetetu.

Podučite svoje dijete Pravilu donjeg rublja.

Pravilo donjeg rublja

Pravilo donjeg rublja je jednostavan vodič koji pomaže roditeljima objasniti svojoj djeci gdje ih drugi ne smiju dodirivati, na koji način se ponašati i gdje potražiti pomoć.

Kako glasi Pravilo donjeg rublja? Jednostavno: netko drugi ne bi smio dodirivati dijete po dijelovima tijela koji su obično pokriveni donjim rubljem, niti ono smije dirati druge u tim područjima.

Pravilo također pomaže objasniti djeci da njihovo tijelo pripada njima, da postoje dobre i loše tajne kao i dobri i loši dodiri.

Kako podučiti Pravilo donjeg rublja?

Pravilo donjeg rublja je osmišljeno kako bi pomoglo roditeljima i odgajateljima započeti razgovor s djecom. Ono može biti vrlo praktično rješenje za sprječavanje seksualnog zlostavljanja.

Pravilo donjeg rublja sadrži pet važnih vidova.

1. Tvoje tijelo je tvoje vlastito

Djecu treba podučiti da njihovo tijelo pripada njima te da ih nitko ne smije dodirivati bez njihovog dopuštenja. Djeca imaju pravo odbiti poljubac ili dodir, čak i od osobe koju vole. Djecu bi trebalo podučiti kako bez odlaganja i odlučno reći "ne" neprimjerenom tjelesnom kontaktu, kako izići iz nesigurnih situacija i prijaviti događaj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Važno je naglasiti da bi trebali ustrajati dok ih netko ozbiljno ne shvati.

U knjizi, ruka uvijek pita Kika za dopuštenje prije nego što ga dodirne. Kiko daje dopuštenje. Kada ga ruka želi dodirnuti ispod donjeg rublja, Kiko kaže "Ne!". Roditelji ili odgajatelji mogu koristiti ovu pričicu kako bi djeci objasnili da mogu reći "ne" u bilo kojem trenutku.

2. Dobar dodir - loš dodir

Djeca ne razlikuju uvijek primjereno i neprimjereno dodirivanje. Recite djeci da nije u redu ako netko gleda ili dodiruje njihove intimne dijelove tijela ili od njih traži da gledaju ili dodiruju intimne dijelove tijela nekog drugog. Pravilo donjeg rublja im pomaže prepoznati očitu granicu koju je lako zapamtiti: donje rublje. Ono također pomaže odraslima započeti razgovor s djecom. Ako djeca nisu sigurna je li ponašanje neke osobe prihvatljivo, uvjerite se da će znati zatražiti pomoć od odrasle osobe u koju imaju povjerenja.

U knjizi Kiko odbija dodirivanje ispod donjeg rublja. Roditelji mogu objasniti da će neke odrasle osobe (kao što su roditelji ili liječnici) možda morati dodirnuti djecu, ali djecu treba poticati da kažu "ne" ako se u nekoj situaciji osjećaju nelagodno.

3. Dobre tajne - loše tajne

Tajnovitost je glavna taktika seksualnih zlostavljača. Zato je važno podučiti djecu razlici između dobrih i loših tajni te stvoriti ozračje povjerenja. Svaka tajna zbog koje se osjećaju tjeskobno, nelagodno, uplašeno ili  tužno nije dobra i ne smije se čuvati - treba je povjeriti odrasloj osobi od povjerenja (roditelju, učitelju, policajcu, liječniku).

U knjizi, ruka potiče Kika da progovori ako ga netko želi dodirnuti na bilo kakav neprimjeren način. Ova pričica se može koristiti kako bi se objasnila razlika između dobre tajne (kao što je zabava iznenađenja) i loše tajne (one koja ih čini tužnima i tjeskobnima). Roditelji bi trebali poticati djecu da s njima podijele loše tajne.

4. Prevencija i zaštita odgovornost su odrasle osobe

Kada su djeca zlostavljana, ona osjećaju sram, krivnju i strah. Odrasle osobe trebale bi spriječiti stvaranje tabua vezanih uz seksualnost i pobrinuti se da njihova djeca znaju kome se obratiti ako su zabrinuta, tjeskobna ili tužna. Djeca mogu osjetiti da nešto nije u redu. Odrasli trebaju biti pozorni i prijemljivi za njihove osjećaje i ponašanje. Postoje mnogi razlozi zbog kojih dijete odbija kontakt s drugom odraslom osobom ili drugim djetetom i to treba poštivati. Djeca trebaju uvijek osjećati da mogu razgovarati sa svojim roditeljima o ovom pitanju.

Ruka u knjizi je Kikova prijateljica. Odrasli su ovdje kako bi djeci pomogli u njihovim svakodnevnim životima. Sprječavanje seksualnog nasilja je prva je i primarna odgovornost odraslih i vrlo je važno izbjeći stavljanje svog tereta na leđa djece.

5. Drugi korisni savjeti uz Pravilo donjeg rublja

Prijavljivanje i otkrivanje

Djecu treba uputiti da postoje odrasle osobe koje mogu biti dio njihove zaštitne mreže. Treba ih poticati da odaberu odrasle osobe kojima vjeruju, koje su im na raspolaganju i koje su  ih spremne saslušati i pomoći im. Samo jedan član te mreže zaštite trebao bi živjeti s djetetom, ostali bi trebali živjeti izvan neposrednog kruga obitelji. Djeca trebaju znati kako potražiti pomoć unutar mreže povjerenja.

Poznati počinitelji

U većini slučajeva počinitelj je netko koga dijete poznaje. Malenoj djeci je osobito teško shvatiti da ih može zlostavljati netko koga oni poznaju. Imajte na umu proces pripreme koji zlostavljači koriste kako bi pridobili povjerenje djece. Redovito informiranje roditelja o osobi koja im daruje poklone, traži da čuvaju tajnu i pokušava provesti vrijeme nasamo  s djetetom mora se postaviti kao kućno pravilo.

 

 

Nepoznati počinitelji

U nekim slučajevima počinitelj je stranac. Podučite svoje dijete jednostavnim pravilima o kontaktima sa strancima: nikad ne ulazite u automobil sa strancem, nikada ne prihvaćajte darove ili pozive od stranca.

Pomoć

Djeca trebaju znati da postoje stručnjaci koji mogu biti od osobite pomoći (nastavnici, socijalni radnici, pravobranitelji, liječnici, školski psiholog, policija) te da postoje telefonske linije za pomoć koje djeca mogu nazvati i potražiti savjet.

Zašto Pravilo donjeg rublja?

Otprilike jedno od petero djece postaje žrtvom nekog oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja. Ono se događa djeci neovisno o spolu, dobi, boji kože, društvenom položaju ili vjeri. Počinitelj je često netko koga dijete poznaje i kome vjeruje. Počinitelj može biti i drugo dijete.

Vi možete pomoći spriječiti da se to dogodi Vašem djetetu.

Dobra komunikacija s djecom je ključna. Ona podrazumijeva otvorenost, odlučnost, izravnost i prijateljsko ozračje lišeno straha.

Pravilo donjeg rublja Vam u tome može pomoći.

Dijete nikada nije premalo da bi naučilo Pravilo donjeg rublja jer do zlostavljanja može doći u svakoj životnoj dobi.

Ako Vam je nelagodno razgovarati o ovoj temi s Vašim djetetom, sjetite se da je vjerojatno to teže Vama kao odrasloj osobi nego samom djetetu.

Što učiniti ako sumnjate na zlostavljanje?

Ako sumnjate da je Vaše dijete zlostavljano, vrlo je važno da se ne naljutite na dijete. Ne dopustite da se Vaše dijete osjeća kao da je ono učinilo nešto pogrešno.

Ne ispitujte dijete. Možete pitati što se dogodilo, kada i s kim, ali nemojte pitati zašto se to dogodilo.

Ne pokazujte uzrujanost pred djetetom. Djeca se vrlo lako mogu početi osjećati krivima i zadržati informacije za sebe.

Pokušajte ne donositi preuranjene zaključke na temelju nedovoljnih ili nejasnih informacija. Uvjerite dijete da ćete učiniti nešto po tom pitanju i kontaktirajte nekog tko može pomoći - psihologa, stručnjaka za odgoj djece, liječnika, socijalnog radnika ili policiju.

U nekim su zemljama otvorene posebne telefonske linije i centri za pomoć djeci žrtvama seksualnog nasilja. Oni Vam također mogu pružiti smjernice i potrebno ih je kontaktirati u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje djeteta.


 

DJEČJI MEMORANDUM RODITELJIMA

* Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da ne mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam

* Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagirati na uputu.

* Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje i tjera me na to da pobjegnem od svake obveze.

Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje pa ću izgubiti vjeru u vas.

* Nemojte da se osjećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti veliku "facu".

* Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba, a mogao bih vas početi doživljavati kao sluge.

* Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju. To me samo ohrabruje da nastavim.

* Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate tiho i nasamo.

* Nemojte o mojem ponašanju diskutirati za vrijeme svađe. Ne znam zašto onda slabo čujem, a i nisam sklon suradnji. U redu je da se poduzmu određene mjere, ali diskusiju ostavite za kasnije.

* Nemojte mi držati prodike. Iznenadili biste se kako dobro znam što je pravo, a što krivo.

* Nemojte stalno prigovarati. Ako to budete radili morat ću se početi praviti gluh.

*Nemojte zahtijevati objašnjenja za moje ponašanje. Ponekad zbilja ne znam zašto sam nešto učinio.

* Ne precjenjujte moje poštenje. Lako me je zastrašiti pa počnem lagati.

* Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na iskustvu.

* Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete vidjet ćete da ću prestati ispitivati, a informacije potražiti negdje drugdje.

* Nemojte mi govorite da ste idealni i nepogrešivi. S takvima je teško živjeti.

* Nemojte zaboraviti da ne mogu odrasti bez mnogo razumijevanja i podrške; zaslužena pohvala ponekad izostane, ali prijekor nikada.

* Upamtite više učim od primjera, nego od kritike.

I pored svega, mnogo vas volim, volite i vi mene...

 

 

 


NAJBOLJI PEDAGOŠKI
"RECEPTI
"


ako te tvoje dijete potraži pogledom
– pogledaj ga !
ako te tvoje dijete dodirne svojim rukama
- zagrli ga!
ako te tvoje dijete dodirne svojim usnama
– poljubi ga!
ako ti tvoje dijete želi nešto reći
– poslušaj ga!
ako se tvoje dijete osjeća bespomoćno
– pomozi mu!
ako se tvoje dijete osjeća usamljeno
– prati ga!
ako se tvoje dijete osjeća žalosno
– utješi ga!
ako se tvoje dijete osjeća obeshrabreno
– osokoli ga!

 

 
HIMNA ŠKOLE

Vukovar 1991. - 2024.


Marijagorički cvrkut


Dokumenti škole

Termini informacija

Preporuke

 

„ŠeR - Školski e-Rudnik“. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji preko koje će zainteresirana javnost imati pristup određenome setu statističkih podataka iz e-Matice o svim školama u Hrvatskoj. Ova aplikacija veliki je korak prema digitalizaciji i dodatnom otvaranju Ministarstva znanosti i obrazovanja zainteresiranoj javnosti.

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiZWE3YTE4OWQtOWJmNC00OTJmLWE2MjktYTQ5MWJlNDNlZDQ0IiwidCI6IjJjMTFjYmNjLWI3NjEtNDVkYi1hOWY1LTRhYzc3ZTk0ZTFkNCIsImMiOjh9


Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


TražilicaAnketa
Jeste li zaljubljeni?
Korisni linkovi
Korisni programi
 • Acrobat Reader
 • WinRAR
 • Antivirus
 • VLC

Korisni download lin...
 • download
 • Sjedi5

preskoči na navigaciju