preskoči na sadržaj
Međunarodna suradnja

Suradnja  Osnovne škole Ante Kovačića iz Marije Gorice i Područne škole u Hrvatskom Židanu, Republika Mađarska

 

U subotu, 12. listopada 2019. godine, nastavili smo višegodišnju suradnju s prijateljskom školom iz Hrvatskog Židana (Republika Mađarska). Proslavili smo je zajedničkim druženjem u carstvu prirode, na Plitvičkim jezerima.
Djelatnici i učenici dviju pobratimljenih škola uživali su na cjelodnevnom izletu u nacionalnom parku, o čemu svjedoče i fotografije.
Veselimo se idućem susretu i nastavku suradnje Židanaca i Kovačića.

heart

Još jedan krasan susret s prijateljskom školom iz Mađarske dogodio se u utorak, 21. svibnja 2019.
Uživali smo u Hrvatskom Židanu i ovaj put u  jako ugodnom društvu. 
Svakako pogledajte fotografije i objavu Hrvatskog glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj.

Listopad, 2018.

Sunčan, jesenski dan u Mariji Gorici 13. je listopada okupio  mnoštvo učenika, učitelja, roditelja i gostiju na goričkom trgu ispred župne crkve Blažene Djevice Marije od Pohođenja na tradicionalnoj svečanosti Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Bogato ukrašeni stolovi, miris kruha i kolača, jesenski plodovi i zanimljiv kulturno - umjetnički program učenika Osnovne škole Ante Kovačića i KUD - a Zgubidan učinili su ovaj dan posebno svečanim.  Svečanost Dana kruha bila je još uzvišenija jer su na nju doputovali i učenici pobratimljene Podružne škola u Hrvatskom Židanu pod upravljanjem OŠ „Jozsef Bersek“   u pratnji ravnateljice Mari Szabo, učiteljice 1. razreda Adrienn Tóth te djelatnice škole Éve Domnánovich.

Bio je to još jedan susret  prijateljstva i zajedničkog dijeljenja kruha uz hrvatsku riječ, pjesmu i bogato ukrašene stolove. Izložene krušne proizvode i kolače blagoslovio je vlč. Stjepan Barić, župnik  marijagoričke župe. Učenici iz Hrvatskog Židana izveli su i kulturno–umjetnički program  - pjesme, recitacije i scenske igre koje su svi prisutni pozdravili toplim pljeskom, posebno oduševljeni  ljepotom gradišćanskog  hrvatskog jezika. Nakon zajedničkog ručka, djeca obje škole provela su cijelo poslijepodne u zajedničkoj igri i druženju u sportskoj dvorani.

Od  2014. godine, kada je uspostavljena  suradnja, do ove godine, održano je nekoliko međusobnih posjeta  dviju škola te su se među djecom i odraslima uspostavila poznanstva i prijateljstva koja se iz godine u godinu sve više produbljuju. Zahvaljujući  tome, 25. svibnja  2018. g. su Osnovna škola Ante Kovačića i Podružna škola u Hrvatskom Židanu i načelnica Marica Jančić u ime Općine Marija Gorica i  načelnik Istvan Krizmanich u ime Općine Hrvatski Židan potpisali povelju o prijateljstvu i trajnoj suradnji.

Ova povelja je zalog trajnog prijateljstva i suradnje s Hrvatskim Židanom u kojem se marljivo njeguje hrvatski jezik i opstojnost hrvatskog identiteta među djecom i mladima.

Radujemo se svim našim budućim susretima i nastavku suradnje naše dvije škole i općine.

Jasna Horvat, ravnateljica

heart

U petak, 26. svibnja 2017., posjetili smo prijateljsku školu u Hrvatskom Židanu, u Mađarskoj.

Prekrasan susret ispunjen emocijama, druženje s dragim ljudima, puno radosti i veselja...

Djeca su se igrala i zabavljala kao da se poznaju godinama. A odrasli?! Nije bilo dovoljno vremena za sve teme koje je trebalo proći.

Da bi se, i na simboličan način, pokazala povezanost, posađeno je drvo prijateljstva – prekrasna vrba koja će šumom svoje lijepe krošnje pričati o prijateljstvu Židanaca i Marijagoričana.

heart

Listopad, 2016.

Ove smo godine Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili u našoj sportskoj dvorani, u subotu, 15.listopada. Družili smo se od 11 do 14 sati i imali priliku uživati u lijepo uređenim stolovima, fino pripremljenim kruhovima i sličnim slasticama. Uz prigodne pjesme, blagoslov župnika Barića i prinos plodova, zahvalili smo Bogu za sve darove. Svečanost je dosegla vrhunac kratkim programom dragih nam prijatelja iz Hrvatskog Židana u Mađarskoj. Sve su nas oduševili, a sama svečanost bolje nije mogla završiti - zajedničkim plesom naših učenika, ravnateljice, načelnice, prijatelja iz Mađarske, velikih i malih gostiju. . . Time smo pokazali pravi smisao obilježavanja Dana kruha - zajedničko druženje, blagovanje i zahvalnost za sve dobro.

heart

 

Dane kruha slavili smo 3. listopada 2015. Roditelji, mještani, učitelji i učenici okupili su se u našoj školi. Sve je bilo savršeno: stolovi puni kolača, kruhova, peciva, ljudi dobre volje i srca puna ljubavi. Jedino što nam se nije svidjelo bili su oblaci koji su sakrili sunce i poslali kišu. No, mi smo ga svojom srećom ipak dozvali. U goste su nam došli naši dragi prijatelji Hrvati iz Mađarske iz Hrvatskog Židana. Oni su nam u kratkoj priredbi pokazali što znaju - pjevali su, recitirali i plesali. Čuvaju svoj hrvatski jezik već 20 generacija. Učenici naše škole predstavili su se kroz nekoliko recitacija i igrokaza, zbor nam je lijepo pjevao, a svećenik je nakon prinosa darova, blagoslovio hranu. Svatko se okušao u tomboli koju su pripremili naši učitelji. No, svemu je morao doći kraj. Pojeli smo slastice sa stolova i krenuli kućama. Bili smo pomalo tužni, ali smo znali da će se i druge godine održati naši tradicionalni Dani kruha i željno ih iščekujemo.

 

heart

Svibanj, 2015.

Gradišćanski Hrvati iz Hrvatskog Židana u Mađarskoj (gđa Marija Szabo, ravnateljica škole, gospodin Štefan Krizmanić, gradonačelnik Židana, gospodin Laszlo Huber, gradonačelnik grada Kisega i novinarka gđa Timeja Gorvat) došli su nam u goste 18.5.2015.

Susret je prošao u veoma toploj atmosferi. Gostima su, uime škole, dobrodošlicu poželjeli naši učenici svirkom tamburice.

Pozdravila ih je ravnateljica škole Antica Rajčić i poželjela ugodan boravak u našoj sredini i izrazila želju za suradnjom.

Gosti su pogledali školu, a u svakom razredu (I. – IV.) učenici su im pripremili kratki program. Okrijepili su se starinskim jelima ovoga kraja, posjetili crkvu i općinu. Obostrana je želja da se povežu škole i općine te da mali Gradišćanski Hrvati steknu prijatelje u Hrvatskoj, u kojoj su i njihovi korijeni (već 20 generacija živi u Židanu).

Sigurni smo da će ruke, koje su pružili u prvom susretu, ostati trajno spojene i da će postati most prijateljstva između djece, i odraslih, u Židanu i Mariji Gorici.

                                  

 

HIMNA ŠKOLE

Vukovar 1991. - 2024.


Marijagorički cvrkut


Dokumenti škole

Termini informacija

Preporuke

 

„ŠeR - Školski e-Rudnik“. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji preko koje će zainteresirana javnost imati pristup određenome setu statističkih podataka iz e-Matice o svim školama u Hrvatskoj. Ova aplikacija veliki je korak prema digitalizaciji i dodatnom otvaranju Ministarstva znanosti i obrazovanja zainteresiranoj javnosti.

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiZWE3YTE4OWQtOWJmNC00OTJmLWE2MjktYTQ5MWJlNDNlZDQ0IiwidCI6IjJjMTFjYmNjLWI3NjEtNDVkYi1hOWY1LTRhYzc3ZTk0ZTFkNCIsImMiOjh9


Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


TražilicaAnketa
Jeste li zaljubljeni?
Korisni linkovi
Korisni programi
 • Acrobat Reader
 • WinRAR
 • Antivirus
 • VLC

Korisni download lin...
 • download
 • Sjedi5

preskoči na navigaciju