2017-11-16 15:02:43

Preventivni odgoj djece u cestovnom prometu

U našoj je školi 15. 11. 2017. bilo posebno poučno za učenike 2. i 3. r. Naime, imali su priliku uživo i izbliza vidjeti vatrogasno vozilo i upravljati vatrogasnim aparatom, ali i isprobati poligon s pravim malim automobilima. Sve to zahvaljujući JUMICARu. Ovaj program prometne kulture za najmlađe preventivna je aktivnost kojoj je glavni cilj razvijanje dječje svijesti o opasnostima cestovnog prometa.

U Republici Hrvatskoj Jumicar se provodi uz suglasnost i potporu MUP-a RH (Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa), MZO-a RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji sa Službom za prevenciju Ravnateljstva policije, Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ova edukacija za djecu je besplatna. Prvo su učenici kroz multimedijsko interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

Praktični dio odvijao se na prometnom poligonu postavljenom na školskom igralištu. Tada su učenici 2. i 3. r. dobili  priliku samostalno upravljati vozilima za obuku na električni pogon te tako imali mogućnost iz perspektive vozača uočiti opasnosti cestovnog prometa.

Djeca su nakon prometnog dijela sudjelovali u radionici „Osnove prve pomoći“, a potom prošli i obuku „Prevencija od požara za najmlađe“ koju je vodilo Vatrogasno društvo iz Marije Gorice.

Koliko nam je zabavno i poučno bilo - pogledajte na fotografijama u nastavku.

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Ante Kovačića - Marija Gorica