preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Kovačića - Marija Gorica

Login
Marijagorički cvrkut

 

Termini informacija

Termini informacija za roditelje

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Jeste li zaljubljeni?Preporuke

 

„ŠeR - Školski e-Rudnik“. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji preko koje će zainteresirana javnost imati pristup određenome setu statističkih podataka iz e-Matice o svim školama u Hrvatskoj. Ova aplikacija veliki je korak prema digitalizaciji i dodatnom otvaranju Ministarstva znanosti i obrazovanja zainteresiranoj javnosti.

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiZWE3YTE4OWQtOWJmNC00OTJmLWE2MjktYTQ5MWJlNDNlZDQ0IiwidCI6IjJjMTFjYmNjLWI3NjEtNDVkYi1hOWY1LTRhYzc3ZTk0ZTFkNCIsImMiOjh9

Korisni linkovi
Korisni programi
Korisni download lin...
Static HTML
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Humanitarna akcija Marije Gorice za Pokupsko i Glinu
Autor: Administrator , 2. 2. 2021.

U proteklih mjesec dana od razornog potresa na Banovini u više navrata prikupljala se humanitarna pomoć u Mariji Gorici za stradale u potresu.

Prvi konvoj donacija odvezen je na glinsko i petrinjsko područje na Staru godinu, a drugi, točno mjesec dana kasnije, 31. siječnja.

Skupljalo se sve - od prehrane (špeceraja, svježeg voća i povrća), do odjeće i obuće, kozmetike, kućnih potrepština, posteljine, grijalica, peći, građevinskog materijala do novčane pomoći.

Sve prikupljene donacije bile su namijenjene stradalnicima različite životne dobi te su svi paketi uredno zapakirani s natpisom što sadrže.

Drugi konvoj donacija od četiri vozila krenuo je u nedjelju poslijepodne po teškim, snježnim uvjetima, najprije prema općini Pokupsko koja je jedna od najjače pogođenih potresom u Zagrebačkoj županiji.

Nakon toplog prijema domaćina i istovara pomoći, konvoj je krenuo dalje prema Glini i uspio proći kroz snježne nanose te sretno stići u grad, čije je rane od razornog potresa prekrio snježni pokrivač.

Zašto je odredište isporuke donacije mještana Marije Gorice izabrana ovoga puta upravo Glina? Grad Glinu i općinu Marija Gorica povezuje  hrvatski književnik Ante Kovačić - rođen u marijagoričkom kraju koji je s obitelji živio u Glini i tamo vodio svoj vlastiti odvjetnički ured, kao što piše u njegovom životopisu "u siromašnom kraju gdje je često strankama plaćao biljege vlastitim novcem.“ Radi teške bolesti Kovačića su otpremili  konjskom zapregom iz Gline u Stenjevac te putem dobije upalu pluća i umire. Do posljednjeg sata svojega života Kovačić je boravio u Glini te su stoga stanovnici Kovačićeva kraja ponovno obnovili put solidarnosti i humanosti između Marije Gorice i Gline, put kojim je prije 170 godina kročio veliki hrvatski književnik Ante Kovačić.

U današnjem kriznom vremenu razornih potresa namjera nam je bila pomoći potrebitim stanovnicima Gline, kao što im je nekoć pomagao odvjetnik Kovačić.

Zahvaljujemo svima koji su se uz Općinu Marija Gorica uključili u sve dosadašnje akcije i koji će to činiti i u budućim humanitarnim projektima, a to su: Župa BDM od Pohođenja, OŠ Ante Kovačića, marijagoričke udruge – VZO Općine Marija Gorica, Marijagorička zipka, KUD Zgubidan, Udruga hrvatskih branitelja Marije Gorice, Udruga umirovljenika, Udruga Trsje, brojni  pojedinci, poduzeća, OPG, obrti i SVI mještani! 

Pokrovitelji našega humanitarnoga konvoja bila su TV Zapad, Mjesečnik Prigorski kaj i Zaprešićki kraj.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju